piątek, 27 czerwca 2008 12:02
ROZDZIAŁ IX

KARY PORZĄDKOWE

Naruszeniem przez pracownika ustalonej organizacji i porządku w procesie pracy, przepisów bhp i p.poż. jest w szczególności:

1)     niewykonywanie obowiązków pracowniczych, poleceń przełożonych lub wykonywanie ich bez należytej staranności,

2)     nieprzybycie do pracy, spóźnianie się lub samowolne jej opuszczenie bez usprawiedliwionej przyczyny,

3)     zakłócenie porządku i spokoju w miejscu pracy,

4)       wykazywanie obraźliwego i lekceważącego stosunku wobec przełożonego, podwładnego i współpracowników,

5)     stawienie się do pracy w stanie nietrzeźwości lub spożywanie alkoholu w czasie pracy lub miejscu pracy,

6)     stawienie się do pracy w stanie wskazującym na działanie narkotyków bądź innych środków odurzających lub ich spożywanie w czasie pracy lub w miejscu pracy,

7)     palenie tytoniu w miejscu do tego niewyznaczonym,

8)     nieprzestrzeganie obowiązujących przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów przeciwpożarowych,

9)     naruszenie obowiązujących u pracodawcy przepisów dotyczących zachowania tajemnicy służbowej.

1.      Za nieprzestrzeganie przez pracownika ustalonej organizacji i porządku w procesie pracy, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych, a także przyjętego sposobu potwierdzania przybycia i obecności w pracy oraz usprawiedliwiania nieobecności, pracodawca może zastosować:

1)       karę upomnienia,

2)       karę nagany.

2.      Za nieprzestrzeganie przez pracownika przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy lub przepisów przeciwpożarowych, opuszczenie pracy bez usprawiedliwienia, stawienie się do pracy w stanie nietrzeźwym lub spożywanie alkoholu w czasie pracy - może być zastosowana kara pieniężna.

3.      Kara pieniężna za jedno przekroczenie, jak i za każdy dzień nie usprawiedliwionej nieobecności, nie może być wyższa od jednodniowego wynagrodzenia pracownika, a łącznie kary pieniężne nie mogą przewyższać dziesiątej części wynagrodzenia przypadającego pracownikowi do wypłaty po dokonaniu potrąceń o których mowa w §  42 niniejszego Regulaminu.

4.      Wpływy z kar pieniężnych przeznacza się na poprawę warunków bezpieczeństwa i higieny pracy.

1.      Kara nie może być zastosowana po upływie 2 tygodni od powzięcia wiadomości o naruszeniu obowiązku pracowniczego i po upływie 3 miesięcy od dopuszczenia się tego naruszenia.

2.      Kara może być zastosowana tylko po uprzednim wysłuchaniu pracownika.

3.      Jeżeli z powodu nieobecności w zakładzie pracy pracownik nie może być wysłuchany, bieg dwutygodniowego terminu przewidzianego w ust. 1 nie rozpoczyna się, a rozpoczęty ulega zawieszeniu do dnia stawienia się pracownika do pracy.

4.      O zastosowanej karze należy  poinformować pracownika na piśmie, wskazując:

-        rodzaj naruszenia obowiązków pracowniczych,

-        datę dopuszczenia się przez pracownika tego naruszenia

-        oraz informując go o prawie zgłoszenia sprzeciwu i terminie jego wniesienia.

5.      Odpis zawiadomienia o zastosowanej karze przechowuje się w aktach osobowych pracownika do czasu uznania kary za niebyłą.

1.      Jeżeli zastosowanie kary nastąpiło z naruszeniem prawa, pracownik może w ciągu 7 dni od dnia zawiadomienia go o ukaraniu wnieść sprzeciw.

2.      Pracodawca obowiązany jest do rozpatrzenia sprzeciwu w ciągu 14 dni od jego wniesienia, po uprzednim zasięgnięciu opinii reprezentującej pracownika zakładowej organizacji związkowej.

3.      Nie odrzucenie sprzeciwu w terminie, o którym mowa w ust. 2, uważa się za uwzględnienie sprzeciwu.

4.      Pracownik, który wniósł sprzeciw, może w ciągu 14 dni od dnia zawiadomienia o odrzuceniu tego sprzeciwu wystąpić do sądu pracy o uchylenie zastosowanej wobec niego kary.

5.      W razie uwzględnienia sprzeciwu wobec zastosowania kary pieniężnej lub uchylenia tej kary przez sąd pracy, pracodawca obowiązany jest zwrócić pracownikowi równowartość kwoty tej kary.

1.      Udzielone pracownikowi kary uważa się za niebyłe, po upływie jednego roku nienagannej pracy.

2.      Pracodawca może z własnej inicjatywy lub na wniosek reprezentującej pracownika zakładowej organizacji zawodowej, uznać karę za niebyłą przed upływem terminu określonego w ust. 1.

3.      Kara ulega zatarciu, również w przypadku uwzględnienia sprzeciwu przez pracodawcę albo wydania przez sąd orzeczenia o uchyleniu kary.