piątek, 27 czerwca 2008 11:51
ROZDZIAŁ V

CZAS PRACY

1.    Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.

2.    Czas pracy powinien być tak organizowany przez pracodawcę, żeby zapewnić pracownikowi jego pełne i efektywne wykorzystanie.

3.    Każdy pracownik powinien stawić się do pracy w takim czasie, by w godzinach rozpoczęcia pracy znajdował się na stanowisku pracy.

1.    Czas pracy pracowników, z zastrzeżeniem § 18, § 19, § 20 ust.1, § 25 ust.1, nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w okresie rozliczeniowym (podstawowy system czasu pracy).

2.    Dniem wolnym od pracy wynikającym z pięciodniowego tygodnia pracy dla pracowników zatrudnionych w podstawowym systemie czasu pracy jest sobota, z zastrzeżeniem § 23.

3.    Pracownicy zatrudnieni w podstawowym systemie czasu pracy rozpoczynają pracę
o godzinie 8.00, a kończą o godzinie 16.00 z zastrzeżeniem § 23.

4.    W szczególnie uzasadnionych przypadkach, pracodawca na wniosek Dyrektora Pionu/Biura/Departamentu może dla danej komórki organizacyjnej, ustalić godziny rozpoczynania i kończenia pracy w jednym z niżej wymienionych przedziałów:

1)  rozpoczęcie pracy o godzinie 7.00 – zakończenie o godzinie 15.00,

2)  rozpoczęcie pracy o godzinie  7.30 – zakończenie o godzinie 15.30,

3)  rozpoczęcie pracy o godzinie 8.30  - zakończenie pracy o godzinie 16.30,

4)  rozpoczęcie pracy o godzinie 9.00  - zakończenie pracy o godzinie 17.00

- z zachowaniem dobowej normy czasu pracy.

Okres rozliczeniowy, obowiązujący wszystkich pracowników wynosi trzy miesiące.

Ustala się następujące okresy rozliczeniowe:

I okres rozliczeniowy – 1 stycznia – 31 marca

II okres rozliczeniowy – 1 kwietnia – 30 czerwca

III okres rozliczeniowy – 1 lipca – 30 września

IV okres rozliczeniowy – 1 października – 31 grudnia

1.    Za pracę w porze nocnej uważa się pracę od godziny 22.00 do 6.00.

2. Za pracę w niedzielę lub święto uważa się pracę wykonywaną między godziną 6.00 w niedzielę lub święto, a godziną 6.00 w dniu następnym.

1.    Czas pracy pracowników służb kablowych, zatrudnionych bezpośrednio przy konserwacji, remontach i budowie telekomunikacyjnych linii kablowych

- wynosi przeciętnie 36 godzin i 30 minut w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy.

2.    Czas pracy pracowników stale zatrudnionych przy obsłudze, konserwacji, remontach i rozbudowie urządzeń telekomunikacyjnych, radiokomunikacyjnych w:

1)   specjalnych obiektach telekomunikacyjnych – schronowych,

2)   obiektach (pomieszczeniach) całkowicie zagłębionych,

3)   specjalnych obiektach radiokomunikacyjnych całkowicie zagłębionych,

-  wynosi przeciętnie 31 godzin i 30 minut w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy.

3.    Wykaz komórek organizacyjnych i stanowisk pracy objętych skróconym czasem pracy, o których mowa w ust. 1 i 2 ze względu na szczególnie uciążliwe lub szkodliwe warunki pracy określają załączniki Nr 2a, 2b do Regulaminu Pracy.

Czas pracy pracowników niepełnosprawnych uregulowany jest przepisami ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz.U. z 1997 r., Nr 123, poz.776 z późn. zm.)

1.    Czas pracy pracowników zatrudnionych w niepełnym wymiarze czasu pracy ustalony jest w umowie o pracę.

2.    Godziny rozpoczęcia i zakończenia pracy pracowników, o których mowa w ust.1 ustala  indywidualnie bezpośredni przełożony w ramach obowiązujących ich systemów czasu pracy.

1.      Pracownikowi przysługuje w każdej dobie prawo, do co najmniej 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku.

2.      Przepis ust. 1 nie dotyczy:

1) pracowników zarządzających w imieniu pracodawcy zakładem pracy,

2) przypadków prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego,  ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii.

3.      W przypadku określonym w ust. 2 pracownikowi przysługuje, w okresie rozliczeniowym, równoważny okres odpoczynku.

4.      Pracownikowi przysługuje w każdym tygodniu prawo, do co najmniej 35 godzin nieprzerwanego odpoczynku. Odpoczynek powinien przypadać w niedzielę.

5.      W przypadkach określonych w ust.2 oraz w przypadku zmiany pory wykonywania pracy przez pracownika w związku z jego przejściem na inną zmianę, zgodnie  z ustalonym rozkładem czasu pracy, tygodniowy nieprzerwany odpoczynek może obejmować mniejszą liczbę godzin, nie może być jednak krótszy niż 24 godziny.

6.      Dla pracowników pracujących w niedzielę odpoczynek, o którym mowa w ust. 4 może przypadać w innym dniu niż niedziela.

1.    Jeżeli jest to uzasadnione rodzajem pracy lub jej organizacją, na stanowiskach pracy lub w komórkach organizacyjnych może być zastosowany równoważny system czasu pracy.

2.    Przy pracach o których mowa w art.138 k.p. możliwe jest zastosowanie pracy w ruchu ciągłym.

3.      Praca zmianowa jest dopuszczalna bez względu na stosowany system czasu pracy.

4.      Dla pracowników nie objętych PUZP może być stosowany zadaniowy czas pracy.

W przypadku stosowania pracy zmianowej w podstawowym systemie czasu pracy, dni wolne od pracy wynikające z przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy oraz godziny rozpoczęcia i zakończenia pracy określone są w harmonogramach czasu pracy.

Pracownicy zatrudnieni w komórkach organizacyjnych, których stanowiska nie zostały wymienione w załącznikach nr 2a, 2b, nr 3 (skrócony czas pracy), (podstawowy – praca zmianowa), nr 4 (równoważny czas pracy), pracują zgodnie z zapisami § 15.

1.    Na stanowiskach pracy, na których obowiązuje równoważny system czasu pracy, norma dobowa czasu pracy nie może przekroczyć 12 godzin. Przedłużony dobowy wymiar czasu pracy jest równoważony krótszym dobowym wymiarem czasu pracy, w niektórych dniach lub dniami wolnymi od pracy.

2.    Praca w równoważnym systemie czasu pracy odbywa się według ustalonego harmonogramu czasu pracy.

1. Harmonogramy czasu pracy ustalane są na okres jednego miesiąca przez bezpośredniego przełożonego lub wyznaczoną komórkę organizacyjną i podawane do wiadomości pracowników, co najmniej na 7 dni kalendarzowych przed rozpoczęciem następnego miesiąca pracy. Harmonogramy czasu pracy rozliczane są w przyjętym okresie rozliczeniowym.

2. Przy ustalaniu harmonogramu czasu pracy należy przestrzegać zasady, że w okresie rozliczeniowym należy pracownikowi zapewnić dni wolne od pracy w liczbie, co najmniej równej liczbie niedziel, świąt oraz dni wolnych od pracy, wynikających z harmonogramu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, przypadających w tym okresie, z uwzględnieniem postanowień art.130 § 2 k.p..

Wymiar czasu pracy pracownika w okresie rozliczeniowym ulega obniżeniu o liczbę godzin usprawiedliwionej nieobecności w pracy, przypadających do przepracowania w czasie tej nieobecności, zgodnie z przyjętym rozkładem czasu pracy.

Czas pracy pracownika wykonującego czynności służbowe poza stałym miejscem wykonywania pracy, rozliczany jest na podstawie polecenia wyjazdu służbowego.

Na pisemny wniosek pracownika, po zasięgnięciu opinii przełożonego, pracodawca może ustalić indywidualny rozkład czasu pracy w ramach systemu czasu pracy, którym pracownik jest objęty.

Pracownicy zatrudnieni na stanowiskach dyspozytorskich nie mogą opuścić stanowiska pracy przed przybyciem zmiennika. W takim przypadku przełożony obowiązany jest zapewnić zmianę na stanowisku pracy do dwóch godzin od zakończenia zmiany, przy zachowaniu postanowień § 21 ust.1.

1.    Pracownikowi wykonującemu pracę w niedzielę i święta pracodawca zobowiązany jest zapewnić inny dzień wolny od pracy:

1)   W zamian za pracę w niedzielę – w okresie 6 dni kalendarzowych poprzedzających lub następujących po takiej niedzieli.

2)   W zamian za pracę w święto – w ciągu okresu rozliczeniowego.

2.    Jeżeli nie jest możliwe wykorzystanie w terminie wskazanym w ust.1 pkt.1 dnia wolnego od pracy w zamian za pracę w niedzielę, pracownikowi przysługuje dzień wolny od pracy do końca okresu rozliczeniowego, a w razie braku możliwości udzielenia dnia wolnego od pracy w tym terminie – oprócz normalnego wynagrodzenia dodatek w wysokości 100% wynagrodzenia, za każdą godzinę pracy w niedzielę.

3.    Jeżeli nie jest możliwe wykorzystanie w terminie wskazanym w ust.1 pkt.2 dnia wolnego od pracy w zamian za pracę w święto, pracownikowi przysługuje oprócz normalnego wynagrodzenia dodatek w wysokości 100% wynagrodzenia, za każdą godzinę pracy w święto.

4.    Jeżeli pracownik wykonywał pracę w dniu, który jest jednocześnie świętem i niedzielą, pracę w tym dniu należy traktować jako pracę w niedzielę.

5.    Pracownik pracujący w niedzielę powinien korzystać co najmniej raz na trzy tygodnie z niedzieli wolnej od pracy.

1. Pracownikom ruchu telefonicznego, których dobowy wymiar czasu pracy wynosi co najmniej 6 godzin, przysługują następujące przerwy w czasie pracy, wliczane do czasu pracy:

1) 30 minutowa przerwa – zgodnie z § 30 ust.1 pkt 1 PUZP,

2) jeżeli pracownicy ci stale pracują przy monitorze komputerowym, przysługuje im także co najmniej 5 minut przerwy po każdej godzinie pracy, przy czym po każdym 2 godzinnym okresie pracy łączny czas przerw za ten okres powinien wynosić 15 minut - zgodnie z § 30 ust.1 pkt. 2 PUZP.

2. W przypadku zbiegu prawa do przerw o których mowa w ust.1 pkt 1) i 2) pracownikom przysługuje prawo do jednej przerwy najdłuższej.

3. Pracownikom stale pracującym przy monitorze ekranowym, których dobowy wymiar czasu pracy wynosi co najmniej 6 godzin i którzy nie są jednocześnie pracownikami o których mowa w ust.1 przysługują następujące przerwy w czasie pracy,  wliczane do czasu pracy:

1) co najmniej 5 minut przerwy po każdej godzinie pracy, przy czym po każdym 2 godzinnym okresie pracy łączny czas przerw za ten okres powinien wynosić 15 minut- zgodnie z § 30 ust.1 pkt 2 PUZP,

2) 15 minutowa przerwa - zgodnie z art.134 k.p.

4. Pracownikom stale pracującym przy monitorze ekranowym, których dobowy wymiar czasu pracy jest krótszy niż 6 godzin przysługuje przerwa w pracy, wliczana do czasu pracy wynosząca 5 minut po każdej godzinie pracy - zgodnie z przepisami rozporządzenia w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe.

5. Pracownicy, nie należący do grup wymienionych w ust. 1-4, których dobowy wymiar czasu pracy wynosi co najmniej 6 godzin, mają prawo do jednej 15 minutowej przerwy wliczanej do czasu pracy - zgodnie z art.134 k.p.

Przebywanie pracowników w miejscu świadczenia pracy, poza wyznaczonymi godzinami pracy może mieć miejsce tylko w uzasadnionych przypadkach, za zgodą przełożonego w której pracownik jest zatrudniony wyrażoną w formie pisemnej.

1.  Praca wykonywana ponad obowiązujące pracownika normy czasu pracy, a także wykonywana ponad przedłużony dobowy wymiar czasu pracy, wynikający z obowiązującego pracownika systemu i rozkładu czasu pracy stanowi pracę w godzinach nadliczbowych. Praca w godzinach nadliczbowych jest dopuszczalna w razie:

1) konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii,

2) szczególnych potrzeb pracodawcy,

2.  Tygodniowy czas pracy łącznie z godzinami nadliczbowymi nie może przekraczać przeciętnie 48 godzin w przyjętym okresie rozliczeniowym. Ograniczenie to nie dotyczy pracowników zarządzających w imieniu pracodawcy zakładem pracy.

3.   Liczba godzin nadliczbowych przepracowanych w związku z okolicznościami określonymi w ust.1 pkt 2 nie może przekroczyć dla pracownika 150 godzin w danym roku kalendarzowym.

1.  Za pracę w godzinach nadliczbowych, oprócz normalnego wynagrodzenia, przysługuje dodatek w wysokości:

1) 100% wynagrodzenia- za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających

a) w nocy

b) w niedziele i święta niebędące dla pracownika dniami pracy,  zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy,

c)  w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę lub święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy,

2) 50% wynagrodzenia – za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających w każdym innym dniu niż określony w pkt.1

2. Dodatek w wysokości określonej w ust.1 pkt 1 przysługuje także za każdą godzinę pracy nadliczbowej z tytułu przekroczenia przeciętnej tygodniowej normy czasu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym, chyba, że przekroczenie tej normy nastąpiło w wyniku pracy w godzinach nadliczbowych, za które pracownikowi przysługuje prawo do dodatku w wysokości określonej w ust.1.

1. W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych pracodawca, na pisemny wniosek pracownika, złożony pracodawcy najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego, może udzielić mu w tym samym wymiarze czasu wolnego.

2. Pracodawca może udzielić pracownikowi czasu wolnego także bez wniosku pracownika. W takim przypadku pracodawca udziela czasu wolnego od pracy, najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego, w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych, jednakże nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia należnego pracownikowi za pełny miesięczny wymiar czasu pracy.

3. W przypadku udzielenia pracownikowi czasu wolnego od pracy, o którym mowa w ust. 1 i 2, pracownikowi nie przysługuje dodatek za pracę w godzinach nadliczbowych.

Pracownikowi, który ze względu na okoliczności przewidziane w § 34 ust.1 wykonywał pracę w dniu dla niego wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, przysługuje w zamian inny wolny dzień od pracy udzielony pracownikowi do końca okresu rozliczeniowego, w terminie z nim uzgodnionym.

Praca w godzinach nadliczbowych nie może być stałą praktyką stosowaną np. na skutek wadliwej organizacji pracy.